Správy


Jesenné aktuality SGAC a ECSL

22. novembra 2016 – S blížiacim sa koncom roka prinášame informácie o podujatiach, súťažiach a ďalších udalostiach ktoré sa do konca roka 2016 a v prvej polovici roka 2017 budú konať v pôsobnosti Európskeho centra pre vesmírne právo (ECSL) a Space Generation Advisory Council (SGAC). Slovenská spoločnosť pre vesmírnu politiku, vo forme organizácie ako takej resp. svojich členov vykonáva funkciu národného kontaktného bodu pre Slovensko v týchto dvoch institúciách. Pre bližšie informácie a dôležité termíny o nižšie uvedených podujatiach a súťažiach stačí rozkliknúť príslušný odkaz. Čítaj ďalej.


SSPA sa stala národným kontaktným bodom pre Slovensko  v ECSL

15. novembra 2016 – S radosťou oznamujeme že Slovenská spoločnosť pre vesmírnu politiku SSPA  sa stala národným kontaktným bodom pre Slovenskú republiku v Európskom centre pre vesmírne právo (ECSL). ECSL je inštitúciou zriadenou v pôsobnosti Európskej vesmírnej agentúry so zameraním vytvárať odbornú platformu pre inštitúcie ako aj jednotlivcomu s cieľom dosiahnuť konštruktívny dialóg o relevatných témach vesmírneho práva. Čítaj ďalej.


Ocenenie pre doc. Jána Svoreňa z SAV

14. novembra 2016 – Celoslovenský Týždeň vedy a techniky, ktorý prebiehal v termíne 7. – 13. novembra 2016 priniesol viacero zaujímavých podujatí, medzi ktorými nechýbal galavečer v bratislavskej Incheba Expo vo štvrtok 11. novembra, na ktorom boli ocenení slovenskí vedecko-výskumní pracovníci za ich prínos v oblasti vedy, techniky či inovácií. Jedným z ocenených vedcov sa stal aj doc. Ján Svoreň z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied. Čítaj ďalej.


Nová správa o bezpečnosti vo vesmíre Space Security Index 2016 zverejnená

10. novembra 2016 – V rámci medzinárodného projektu Space Security Index, ktorý každoročne monitoruje a hodnotí bezpečnostné riziká a trendy využívania kozmického priestoru, bola nedávno zverejnená v poradí už 13. výročná súhrnná správa. Podobne ako v hodnotení z minulého roka, experti sa v tohtoročnej správe zhodli, že najväčšou výzvou pre bezpečné a udržateľné využívanie kozmu je aj naďalej rastúci objem vesmírneho odpadu. Experti poukazujú aj na rastúce riziko možného prenesenia ozbrojených konfliktov do kozmu s cieľom narušenia alebo vyradenia kritickej infraštruktúry protivníka. Čítaj ďalej.


Ako prezidentské voľby v USA ovplyvnia smerovanie NASA

7. novembra 2016 – O niekoľko dní sa rozhodne, kto bude stáť na čele najväčšieho strategického aktéra vo vesmíre. Aj napriek tomu, že obaja kandidáti na prezidenta USA, Donald Trump a Hillary Clintonová, oficiálne ustanovili svoje pracovné tímy pre oblasť vesmírnej politiky, konkrétne mená a predstavy sú ešte neznáme. Rovnako tak, na zásadné rozhodnutia zo strany NASA o svojej budúcnosti ako aj americkej vlády sa už pomerne dlho čaká. Práve výsledok nadchádzajúcich volieb môže, ale aj nemusí, byť dlho očakávaným míľnikom pre budúcnosť vesmírnych aktivít USA. Čítaj ďalej.


Európska komisia zverejnila Vesmírnu stratégiu pre Európu

 

27. októbra 2016 – Slovenský podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a eurokomisárka pre vnútorný trh a podnikanie Elżbieta Bieńkowska včera spoločne na tlačovej konferencii predstavili prvú stratégiu EÚ k vesmírnej politike. Prípravu tejto stratégie od jej počiatku aktívne sledovala aj SSPA vo svojom spravodajstve. Deň následne pokračoval stretnutím a podpisom spoločnej deklarácie ESA a EÚ, ktorá má, spoločne s novou stratégiou, zblížiť týchto dvoch kľúčových partnerov. Čítaj ďalej.


Vesmír naďalej zostáva prioritou pre eurokomisára Šefčoviča

22. októbra 2016 – Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič opäť potvrdzuje vesmírne aktivity za svoje a európske priority. Vo svojom profesionálnom blogu pripomenul význam osláv Svetového kozmického týždňa, ako každoročnej pripomienky ľudskej prirodzenosti objavovať a zaujímať sa o tajuplné zákutia svojho okolia a hlbokého vesmíru. Zdôraznil, že rozvoj technológií je rovnako nevyhnutný, ako aj priamym výsledkom investícií do kozmických aktivít, od používania TV a dátových prenosov cez bankové prevody a GPS navigáciu, až po interaktívne mapy, zdieľané aplikácie a ďalšie iné využitia. Čítaj ďalej.


Poľsko prijalo svoju prvú vesmírnu stratégiu

 

18. októbra 2016 – Rastúci záujem Poľskej republiky o prieskum a využívanie kozmického priestoru, o ktorom sme na webe SSPA informovali pred troma mesiacmi, sa znovu výrazne prejavil koncom septembra 2016, kedy vláda krajiny prijala prvú národnú stratégiu vesmírnych aktivít. Prijatie stratégie reflektuje záujem Poľska o zmenu hospodárskeho smerovania krajiny smerom k technologicky náročnejším odvetviam s inovačným potenciálom a vysokou pridanou hodnotou. Čítaj ďalej.


Poznatky a dojmy z IAC 2016

15. októbra 2016 – V posledných septembrových dňoch sa v mexickej Guadalajare uskutočnil už 67. ročník Medzinárodného astronautického kongresu, na ktorom sa zúčastnilo aj niekoľko slovenských účastníkov, vrátane zástupcov SSPA. Viacero udalostí v programe kongresu a nespočetné množstvo prebehnutých diskusií tak ako každý rok reflektovali aktuálne trendy vo vesmírnom sektore a priniesli viacero zaujímavých záverov. Čítaj ďalej.


Čínska vesmírna loď na deorbitálnej trajektórii

26. septembra 2016 – Prototyp čínskej vesmírnej stanice Nebeský palác, ktorý je na obežnej dráhe od septembra 2011, sa ocitol na nekontrolovateľnej deorbitálnej trajektórii. Strata kontroly nad kozmickým objektom bola potvrdená čínskymi úradmi. Pôvodne mal Nebeský palác kontrolovane deorbitovať do konca tohto roku pádom do Tichého oceánu. Strata kontroly nad vesmírnou loďou však odsunula jej nepredvídateľný návrat do atmosféry koncom budúceho roka. Podľa predbežných analýz by mali takmer všetky časti kozmickej lode zhorieť pri deorbitácii. Čítaj ďalej.